Wat is een draadvonkmachine

Wat is een draadvonkmachine: draadvonken, zinkvonken, vonkboren en draaderoderen

Een draadvonkmachine is een computer gestuurde machine, waarmee zeer dunne producten door middel van figuurzagen de gewenste vorm kunnen krijgen. Via een dunne messing draad vindt er vonkoverslag plaats, waardoor het materiaal nauwkeurig kan worden gesneden. De draad wordt tijdens de bewerking afgewikkeld, waardoor de draad constant vernieuwd wordt. Er wordt gebruikt gemaakt van twee elektrodes die onder spanning staan; het werkstuk en de erodeerdraad. Wat is een draadvonkmachine – het draadvonken is een verspaningstechniek om elektrisch geleidende materialen te kunnen bewerken.

De draadvonkmachine wordt vaak gebruikt om prototypes, machine onderdelen, matrijzen en mallen te ontwikkelen.

Het proces draadvonken wordt ook wel EDM, wire-EDM of draaderoden genoemd.

 

Voordelen draadvonken

  • Geschikt voor uiterst nauwkeurige vormen
  • De hardheid van het materiaal heeft alleen invloed op de bewerkingssnelheid
  • Lastige en precieze vormen kunnen worden uitgesneden
  • Het draadvonken kan onbemand worden uitgevoerd
  • Geen bramen en geen nabewerking
Wat is het verschil tussen draadvonken, zinkvonken of vonkboren?

Er zijn diverse vonkverspaningstechnieken die gebruikt kunnen worden. Bewerkingen zijn draadvonken, zinkvonken en vonkboren. Bekijk hieronder de verschillen.

Draadvonken

Draadvonken is het onder spanning brengen van een dunne messing draad, waardoor er vonkoverslag plaats vindt en het materiaal zijn gewenste vorm kan krijgen. Deze techniek wordt toegepast wanneer er een vorm uit het materiaal moet worden gehaald.

Zinkvonken

Een voorgevormde matrijs wordt onder spanning gebracht en zinkt in het te bewerken materiaal, waarna het zijn gewenste vorm krijgt. Het produceren van de matrijzen voor een enkel stuk is een relatief duur proces. Vindt er seriewerk plaats, dan wordt deze vorm weer voordeliger.

Vonkboren

Bij het vonkboren wordt er via dunne buisvormige elektrode kleine ronde gaten gevonkt in het materiaal. Deze vorm is minder nauwkeurig, maar voordeliger dan het zinkvonken. Deze techniek wordt toegepast wanneer er een gat in het materiaal moet worden gemaakt.

Metaalbewerking is één van de specialiteiten van de Metaalwinkel. Uw materiaal professioneel op maat bewerkt “Klaar terwijl u wacht!” Doordat wij uit voorraad leveren zijn er geen lange wachttijden.

Voor een vrijblijvende prijsopvraag kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 – 414 83 81.
Bestel direct in onze nieuwe online webshop www.metaalwinkelonline.nl

Metaalwinkel wiki