Deskundig advies
Metaalbewerking
Engineering
Snelle levering
Op maat gezaagd
Eigen transport
Alles op voorraad
Hoe werken magneten

Hoe werken magneten?

Magneten zijn objecten die een magnetisch veld creëren, een onzichtbare kracht die metalen zoals ijzer, nikkel en kobalt aantrekt. Deze magnetische kracht kan andere magneten aantrekken of afstoten, afhankelijk van de oriëntatie van hun polen. Magneten hebben altijd twee polen: een noordpool en een zuidpool. Als twee noordpolen of twee zuidpolen bij elkaar worden gebracht, stoten ze elkaar af, maar een noordpool en een zuidpool trekken elkaar juist aan.

Magneten werken doordat ze een magnetisch veld genereren dat wordt veroorzaakt door de beweging van elektrische ladingen binnen de magnetische materialen. In een magneet zijn de atomen zodanig gerangschikt dat hun magnetische momenten, kleine magneetjes op atomair niveau, allemaal in dezelfde richting wijzen, waardoor een sterk, uniform magnetisch veld ontstaat. Dit veld oefent krachten uit op andere magnetische materialen en op bewegende elektrische ladingen. Hierdoor kunnen magneten andere magneten aantrekken of afstoten, en invloed uitoefenen op ferromagnetische materialen zoals ijzer.

 Metaalwinkel verkoopt een zeer groot assortiment verschillende soorten magneten. Ontdek snel ons assortiment magneten.

Basisprincipes van magneten

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste magneet

Sterkte van de magneet

De sterkte van een magneet is een van de belangrijkste overwegingen. Dit wordt vaak gemeten in termen van trekkracht of magnetische fluxdichtheid (Gauss of Tesla). Voor zware taken heb je een krachtige magneet nodig, terwijl voor kleinere projecten een zwakkere magneet voldoende kan zijn.
Bij Metaalwinkel heeft u een zeer ruim assortiment magneten die zeer uitéénlopende sterktes hebben. Wij hebben magneten met een sterkte van 0.14 kg tot zelfs magneten die een trekkracht hebben van 3000 kg. Bij ons vindt u altijd de geschikte magneet voor uw project.

Grootte en vorm

De grootte en vorm van de magneet moeten passen bij je project. Magneten komen in allerlei vormen, zoals rechthoeken, cilinders, ringen en schijven. Het kiezen van de juiste vorm kan de efficiëntie en effectiviteit van je project verbeteren. Metaalwinkel biedt een zeer groot aanbod aan met verschillende vormen en groottes. Onze kleinste magneet is in diameter 2mm, terwijl onze grootste magneet wel een diameter van 250mm heeft.

Temperatuurweerstand

Sommige magneten kunnen hun magnetische eigenschappen verliezen bij hoge temperaturen. Neodymium magneten, bijvoorbeeld, zijn zeer krachtig maar kunnen hun kracht verliezen bij temperaturen boven 80°C. Als je project hoge temperaturen omvat, overweeg dan samarium-kobalt magneten die bestand zijn tegen hogere temperaturen. Samarium-kobalt magneten kunnen temperaturen aan van -270 tot +350 ⁰C. Dit is dus de ideale keuze als de magneet in zware temperatuur omstandigheden gebruikt moet worden.

Coating en bescherming

Coating en bescherming zijn essentieel voor het behoud van magneten, vooral bij materialen zoals neodymium die gevoelig zijn voor corrosie. Door blootstelling aan vocht, zuurstof en andere omgevingsfactoren kunnen magneten na verloop van tijd corroderen, wat hun prestaties en levensduur kan verminderen.

Een van de meest gebruikte methoden om magneten te beschermen is door ze te voorzien van een beschermende coating. Deze coating kan verschillende materialen bevatten, waaronder nikkel, zink of epoxy. Elk van deze materialen biedt specifieke voordelen en eigenschappen die de magneet beschermen tegen corrosie en andere schadelijke invloeden.

Hoe worden magneten gemaakt

 Het proces van het maken van magneten begint meestal met het smelten van de grondstoffen, zoals ijzererts, in een oven bij hoge temperaturen. Vervolgens wordt het gesmolten metaal in vormen gegoten om de gewenste vorm te creëren, zoals staafjes, blokken of schijven.

Na het gieten worden de ruwe magneten onderworpen aan een proces dat bekend staat als magnetiseren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, maar een veel voorkomende methode is om de magneten te plaatsen in een sterk magnetisch veld of ze langs een spoel te bewegen die een elektrische stroom draagt. Dit proces ordent de magnetische domeinen in het materiaal, waardoor het een permanente magneet wordt.

Soms worden magneten ook vervaardigd door kleine stukjes magnetisch materiaal samen te persen onder hoge druk, een proces dat bekend staat als samengestelde magnetisering. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het maken van complexe vormen of voor het produceren van magneten met specifieke eigenschappen.

Ongeacht de specifieke methode die wordt gebruikt, is het resultaat een krachtige en nuttige bron van magnetisme die in verschillende toepassingen wordt gebruikt, variërend van elektromotoren en luidsprekers tot magnetische opslagmedia en medische apparaten.

Nog steeds hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste magneet. Bekijk onze blog over hoe kies ik de juiste magneet? Blog lezen

Metaalwinkel wiki