Eigenschappen van brons

Brons is een legering van koper en tin. Het verschil met koper is dat door de toevoeging van tin het koper veel minder gassen opneemt, waardoor er tijdens het stollen minder luchtinsluitsels ontstaan. Eigenschappen brons: brons is door deze legering minder buigzaam en twee keer zo hard geworden, waardoor voorwerpen minder snel slijten.

Brons heeft een warme en tijdloze uitstraling en een groengele kleur. Brons wordt hierdoor vaak als hobbymetaal of als afwerkmetaal gebruikt.

Doordat brons een legering is van verschillende metalen zijn er minder gebieden aanwijsbaar waar beide metalen van nature voorkomen. In Syrië liggen er twee rivieren waar zowel kopererts als tinerts voorkomen.

Eigenschappen

Brons is leverbaar in verschillende legeringen. De eigenschappen van brons hangen af van de betreffende legering. Het tingehalte in de legering kan variëren van ca. 10 tot 30%.

Kenmerken

Bekijk hieronder enkele kenmerken van het brons.

  • Is niet magnetisch
  • Is harder geworden door toevoeging van tin
  • Is zelfsmerend
  • Brons heeft een warme en tijdloze uitstraling
  • Door corrosie ontstaat een groene oxide-laag
  • Brons heeft een goudachtige kleur
Geschiedenis

Brons kennen we als mengsel van koper en tin en is de eerste legering die door de mens is gemaakt. Rond 2500 vc. duikt het begrip Aziatisch koper op. Waarschijnlijk werd daar brons mee bedoeld. Men ging toen voor de winning van koperets en naar alle waarschijnlijkheid kwam daar ook tinerts in mee, waardoor het brons is ontstaan.

In de Bronstijd werd het meeste brons samengesteld met 90% koper en 10% tin, maar er zijn ook andere samenstellingen gevonden. In het begin van de ontdekking van brons werd er nog antimoon en arseen gebruikt om met koper en brons te legeren. Later in de bronstijd ging men lood toevoegen aan het brons. Men nam voor lief dat, door de toevoeging van lood, het metaal slechter van kwaliteit werd. Het voordeel van de toevoeging was dat het brons vloeibaarder werd, waardoor het makkelijker in de mal kon worden gegoten en de details die op de mal waren aangebracht veel zichtbaarder werden. Er konden hierdoor complexere voorwerpen worden gegoten.

Bestel brons online!

Voor een vrijblijvende prijsopgave kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 – 414 83 81. Wij wensen u veel creativiteit toe!

Levering

Al onze producten kunnen wij bij u thuis leveren met een maximale lengte van 6 meter. Alle pakketten die wij versturen zijn zorgvuldig ingepakt en verstevigd zodat deze onbeschadigd bij u wordt geleverd.
Wilt u liever uw bestelling afhalen? Dat is mogelijk in een van onze vestigingen: Amsterdam, Utrecht of Barendrecht. Bekijk contact pagina voor onze openingstijden.