Beitsen en passiveren

Geschikt voor ieder metaal

Het doel van beitsen is het reinigen van het metaal met een beitsmiddel. Dit beitsmiddel bestaat uit salpeterzuur en waterstoffluoride. De reiniging brengt het metaal terug naar de oorspronkelijke staat door het oplossen van de metaaloxiden. Na het beitsen wordt het metaal gespoeld waarna, het na 24 uur door de interactie met zuurstof, weer een corrosiebestendige deklaag krijgt. Het passiveren (het metaal wordt met salpeterzuur behandeld en daarna met water gereinigd) wordt toegepast om dit proces te versnellen.

Meer informatie over oppervlaktebehandelingen nodig? Kijk op de pagina oppervlaktebehandelingen voor het overzicht aan behandelingen.

Toepassingen

Beitsen en passiveren zijn twee belangrijke processen voor het behandelen van metaaloppervlakken om ze te reinigen, te beschermen en hun prestaties te verbeteren. Hieronder beschrijf ik verschillende toepassingen van beitsen en passiveren van metaal:

  • RVS-productie: Roestvrij staal (RVS) wordt vaak blootgesteld aan verontreinigingen en corrosieve stoffen tijdens het fabricageproces. Door het beitsen van RVS worden verontreinigingen, zoals roest, schaal en lasverkleuring, verwijderd. Hierdoor wordt het metaaloppervlak schoon en glad, wat resulteert in een betere esthetiek en corrosiebestendigheid.
  • Voedingsindustrie: In de voedingsmiddelenindustrie moeten metalen onderdelen voldoen aan strikte hygiënenormen. Het beitsen en passiveren van roestvrij staal wordt vaak toegepast om aanslag, bacteriën en andere verontreinigingen te verwijderen. Dit zorgt voor een schone en veilige werkomgeving en voorkomt dat verontreinigingen zich ophopen op de oppervlakken van apparatuur en leidingen.
  • Medische apparatuur: Voor medische apparatuur, implantaten en instrumenten is een hoge mate van steriliteit en biocompatibiliteit essentieel. Het beitsen en passiveren van metaaloppervlakken verwijdert verontreinigingen en creëert een oxidehuid die de corrosiebestendigheid verhoogt en het metaaloppervlak biocompatibeler maakt.
  • Chemische industrie: Metaalcomponenten die worden gebruikt in chemische installaties zijn vaak onderhevig aan agressieve chemicaliën en hoge temperaturen. Beitsen en passiveren worden toegepast om deze componenten te beschermen tegen corrosie en schade door de chemische processen, waardoor de levensduur wordt verlengd en de veiligheid wordt verbeterd.
  • Automobielindustrie: In de auto-industrie worden metalen onderdelen blootgesteld aan verschillende omstandigheden, zoals extreme temperaturen, vocht en zout. Beitsen en passiveren worden gebruikt om deze onderdelen te reinigen en te beschermen tegen corrosie, waardoor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van voertuigen worden verbeterd.

Metaalwinkel biedt hoogwaardige beits- en passiveringsservices voor verschillende toepassingen. Onze deskundige technici zorgen voor een grondige reiniging en behandeling van metalen oppervlakken, waardoor ze bestand zijn tegen corrosie en voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit en duurzaamheid. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze beits- en passiveringsservices en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van uw projecten.

Bestel uw metaal en andere materialen online!

Voor een vrijblijvende prijsopvraag kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 – 414 83 81.