Chromateren

Chromateren is een proces om, net als anodiseren, het aluminium te beschermen tegen oxidatie. Op het aluminium ontstaat er een dunne chroomoxidelaag (conversielaag) die blauwachtig wit van kleur is. Deze behandeling wordt voornamelijk gebruikt wanneer anodiseren niet uitvoerbaar is of als een product naast corrosiebestendig ook elektrisch geleidend moet zijn. Tevens creëert het ook een betere hechtlaag voor het lakken. Alvorens te kunnen chromateren is een voorbehandeling nodig van ontvetten en beitsen.

Het geel- en blank chromateerproces van de Metaalwinkel voldoet aan de MIL-specificaties (MIL-C-5541E).

Toepassingen

Het chromateren van aluminium, ook wel bekend als het aanbrengen van een chromaatlaag, is een oppervlaktebehandeling die vaak wordt toegepast op aluminiummaterialen. Een chromaatlaag biedt verschillende voordelen, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van het chromateren van aluminium:

  • Verbeterde corrosiebestendigheid: Het chromateren van aluminium creëert een beschermende laag op het oppervlak, die de weerstand tegen corrosie verhoogt. Deze beschermende laag beschermt het aluminium tegen oxidatie en kan de levensduur van het materiaal aanzienlijk verlengen. Hierdoor is het chromateren van aluminium ideaal voor toepassingen in de bouw- en constructie-industrie, luchtvaart en maritieme sector.
  • Elektrische geleiding: Chromaatlagen op aluminium hebben uitstekende eigenschappen als het gaat om elektrische geleiding. Hierdoor wordt het chromateren van aluminium veel toegepast in de elektronica-industrie, vooral in toepassingen waar een goede elektrische geleiding vereist is, zoals in elektrische verbindingen, geleiders, schakelpanelen, enz.
  • Verbeterde hechting: Het aanbrengen van een chromaatlaag op aluminium maakt het oppervlak ruwer en verhoogt de hechting voor verf, coatings en lijmen. Hierdoor wordt het chromateren van aluminium veel gebruikt in de automotive-industrie, waar een goede hechting van verf op metalen carrosseriedelen essentieel is.
  • Decoratieve toepassingen: Chromateren kan ook worden toegepast om esthetische verbeteringen aan te brengen op aluminium. Door het gebruik van gekleurde chromaten kunnen verschillende tinten en afwerkingen worden gecreëerd. Dit maakt het chromateren van aluminium ideaal voor decoratieve toepassingen, zoals architecturale elementen, meubels en designobjecten.

Bij Metaalwinkel bieden wij hoogwaardige chromateerservices voor aluminiummaterialen. Onze deskundige vakmensen zorgen voor een nauwkeurige en consistente chromaatlaag die voldoet aan de vereisten van verschillende toepassingen. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze chromateerservices en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van uw projecten.

Meer informatie over oppervlaktebehandelingen nodig? Kijk op de pagina oppervlaktebehandelingen voor het overzicht aan behandelingen.

Bestel uw metaal en andere materialen online!

Voor een vrijblijvende prijsopvraag kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 – 414 83 81.