Galvanisch vernikkelen

Galvaniseren wordt gebruikt voor vernikkelen, verchromen, verzinken, vergulden, verzilveren en vertinnen.

Het doel van het galvaniseren is om een bepaald metaal een deklaag te geven van een ander metaal, waardoor het afwijkende eigenschappen krijgt. Galvanisch vernikkelen wordt ook wel electrolytisch vernikkelen genoemd. Het voorwerp dat vernikkeld moet worden wordt in een bad gehangen en door middel van elektrolyse wordt het van een laag nikkel voorzien. Er kunnen meerdere lagen worden aangebracht om het materiaal de optimale eigenschappen te geven.

Een voorwerp galvanisch vernikkelen wordt vaak toegepast om het voorwerp minder gevoelig voor corrosie te maken, een mooier uiterlijk te geven, krasbestendig te maken, of de chemische bestendigheid en elektrische geleidbaarheid te verbeteren.

Galvanisch vernikkelen wordt veel toegepast in de metaalindustrie vanwege de uitstekende eigenschappen die het biedt. Een van de belangrijkste voordelen is de verbeterde corrosiebestendigheid. De nikkelcoating beschermt het onderliggende metaal tegen oxidatie en corrosie, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar het materiaal wordt blootgesteld aan agressieve omgevingen, zoals in de maritieme sector, de chemische industrie en de auto-industrie.

Een ander voordeel van galvanisch vernikkelen is de verbeterde slijtvastheid. De harde en duurzame nikkelcoating biedt bescherming tegen slijtage en biedt een langere levensduur voor metalen componenten die onderhevig zijn aan mechanische belasting. Hierdoor wordt galvanisch vernikkelen vaak toegepast in machineonderdelen, gereedschappen, en componenten voor de lucht- en ruimtevaart.

Daarnaast biedt galvanisch vernikkelen ook esthetische voordelen. De nikkelcoating geeft metalen oppervlakken een glanzende en decoratieve afwerking, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar een hoogwaardige en professionele uitstraling gewenst is, zoals in de productie van consumentenproducten, sieraden en designerartikelen.

Meer informatie over oppervlaktebehandelingen nodig? Kijk op de pagina oppervlaktebehandelingen voor het overzicht aan behandelingen.

Bestel uw metaal en andere materialen online!

Voor een vrijblijvende prijsopvraag kunt u uw aanvraag mailen naar info@metaalwinkel.nl of bel direct met één van onze medewerkers via 010 – 414 83 81.